Fotograf Ivica Lajtner slikao crkvu Gospe Karmelske na Glavici

0
151

Ivica Lajtner, autor dviju fotomonografija s motivima iz naše županije, jučer je opet bio u Slunju i nastavio raditi – nakon što je 2015. objavio fotomonografiju “Mostovi Karlovačke županije” i ove godine “Utvrde i kurije Karlovačke županije” počeo je raditi i na trećoj, u kojoj će nam pokazati crkve u našoj županiji. Već je bio u Drežniku, Lađevcu i Cetingradu (naravno, na Veliku Gospu), a jučer se otputio do Kremenite glave i crkve Gospe Karmelske, obnovljene 2012. godine.
Usput je čuo i malo priče i o crkvi i o Glavici, pa i one iz Domovinskog rata. Naime, prema priči susjeda koji je rat preživio u svom selu podno Glavice, triput su okupatori pokušavali srušiti crkvu, triput su je gađali, ali veću štetu nisu uspjeli napraviti, Kad im je susjed, želeći je nekako zaštititi i spasiti od rušenja, objasnio da se tu svetkuje i blagdan svetog Ilije, odustali su jer, kako su rekli, i oni slave tog sveca.
Iako se relativno rijetko otvara javnosti (posljednji put je to bilo za Gospin blagdan 16. srpnja), u crkvi je čisto, uredno i ugodno, jer o njoj se već godinama brižno brine njezina prva susjeda Milkica Magdić. Priložene fotografske bilješke s jučerašnjeg snimanja u crkvi na Glavici samo su ilustrativne, a kako je profesionalac vidio, doživio i snimio crkvu Gospe Karmelske (ili Majke Božje Škapularske, kako je u slunjskom kraju također znaju nazivati) i njezin okoliš, vidjet ćemo vjerojatno za nešto manje od dvije godine, kad nova fotomonografija Ivice Lajtnera ugleda svjetlo dana.