IZ BAKINA DNEVNIKA Slunjski ritam ljeta – razglednica iz srca Korduna

0
295

Piše: Mira Vukošić
Gledam novu TV-emisiju “Ritam ljeta” i uživam svaku večer u razglednicama naše domovine. Saznajem što se sve zbiva na kulturnoj, glazbenoj i sportskoj „pozornici“.
Pade mi napamet da i ja pošaljem našu ljetnu slunjsku razglednicu, jer ljeto nas je ove godine zavelo i zarobilo i ne da nam dalje.
Došli su nam ovih dana u pohode znani i neznani uživajući u bistrini naših rijeka, Korane i Slunjčice, koje zavičajem veselo žubore i u zagrljaju se rastaču u svoje Rastoke podarivši nam tako ljepotu i izvor života. Čim im se približite, oduzimaju dah, vuku i prizivaju vas da se ovdje osvježite i odmorite.
Za one koji vole avanture, održava se i Modem festival na trećoj ljepotici, Mrežnici, u Primišlju, nedaleko od Slunja.
Sa svoje „izvidnice“ gledam kolone automobila koji mile k moru. „A što bi tek bilo da nema A jedinice?“ pomislih.
U našem gradiću sve je živnulo. Iziđoh van znatiželjno promatrajući sve što se zbiva. Pozdravljam poznata lica koji nas odavno napustiše u potrazi za boljim životom. U očima im vidjeh sjaj i radost zbog našeg susreta. Osjećam zajedničku „vibru“.
Dolazim u naš mali centar gdje se okupljamo pokraj „oglasne“ da saznamo sve novosti. Pogled mi se zaustavlja na šarenom plakatu s rasporedom ljetnih događanja. Zapamtih sve važne nadnevke i sadržaje.
Znala sam da će moje djevojčice najviše zanimati Koranski susreti, igre na vodi, i ja sam ih rado čekala. Svaki odlazak k rijeci me oduševljava.
Dečki su jedva čekali nogometni turnir. Nogometa nikad dosta!
Vidim na rasporedu moto susret, a još mi u ušima odzvanja grmljavina velikih „makina“ i osjećam miris zapaljenih guma s lanjske motorijade. Mladi jedva čekaju „Majke“. Bit će to ludilo! Naši Poskoci se uvelike pripremaju i čekaju svoje bajkerske prijatelje. Treba nam takvih događanja.
Slunjanima puno znači ime Milana Neralića, prvog Hrvata osvajača olimpijske medalje u mačevanju 1900. godine u Parizu. Časno će biti sudjelovati u krosu, u njegovu čast, i sjetiti se poznatih ljudi ovog kraja.
Veselim se novom izložbenom korzu, koji je svake godine bogatiji i raznovrsniji, jer ga osmišljavaju vrijedne i maštovite ruke. Posebno se radujem nastupima KUD-ova iz svih krajeva Lijepe naše i susjedne nam BiH. Uživam u šarenilu njihovih bogatih nošnji, plesu i pjesmi. U sjaju popodnevnog kolovoškog sunca blistat će nošnje ukrašene „zlatnim“ tokama. Što će zvukovi glazbe biti bučniji, naša srca i dlanovi udarat će sve jače.
Posebno se radujem nastupu svoje male mažoretkinje i strepim da joj u žaru plesa ne ispadne štapić. A onda se sjetih njezinih riječi: „Bako, ne boj se, ja svoj štapić ne dižem tako visoko“. Prava mala mudrica.
Uvijek me rado iznenadi naš Dado, koji će nam pjevati na koncertu sa svojim zagrebačkim bendom Turbo X, a i dan kasnije na priredbi “S Olujom u srcu”. Sretna sam i ponosna što ne zaboravlja svoje rodno mjesto i što će i on tako uveličati dane našeg grada.
Vijest da će se središnja proslava Dana domovinske zahvalnosti ove godine održati baš kod nas proširila se brzinom munje, a posebno će ga uz bogati program uveličati i poznati glazbenik Marko Perković Thompson. Mislim da će njegov veliki fan, moj „pubertetlija“, biti u prvim redovima. Gradsko igralište čeka tisuće posjetitelja. Orit će se pjesma „Lijepa li si“ cijelim krajem:
Kad se sjetim suza krene
zamirišu uspomene
svake stope rodnog kraja
i narodnih običaja.
Prepoznah ljepotu tvoju
što probudi ljubav moju
kad sam s tobom srce moje
kuca jače, veliko je …“
I na kraju, 6. kolovoza slavimo Dan Slunja uz domaću klapu Slunjanke, Pjevačko društvo Lovor našeg KUD-a Korana i naš mladi tamburaški bend Krivi dur. Veselje po slunjski!
Grad će u ovim srpanjskim i ranim kolovoškim danima zaživjeti ubrzanim ritmom, a ja vam – kako obećah – darujem njegovu razglednicu. Dođite i uživajte s nama! Neka se čuje što dalje za nas „male“ iz ovog lijepog mjesta u srcu Korduna.