Od Modema do Thompsona – lijepe slike o Slunju u brojnim medijima

0
1499

Nikad kao ove godine Slunj u ovo vrijeme nije bio tako često i u nacionalnim medijima, a dva su najveća povoda i razloga MoDem Festival u Primišlju, koji traje već nekoliko dana, te koncert Marka Perkovića Thompsona, koji će biti u subotu 5. kolovoza, uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Šesti mo:dem gleda se sa sve više razumijevanja, čak i simpatija, a osim općeg dojma o tim tihim, mirnim i ekološki vrlo osviještenim gostima, na ukupan doživljaj festivala u Primišlju utječe i svijest o tome koliko to ekonomski znači Slunju i okolici, najviše mladima.
Naime, u Primišlju tijekom festivala, dijelom i prije i poslije njega, radi i vrlo pristojno zarađuje 70-ak Slunjana – 20 ljudi radi u eko-timu, više od 40 zaposleno ih je na ulazu, u barovima i shopu, a još ih je 10 angažirano na ostalim poslovima. Osim izravno zaposlenih, veći prihod nego obično ostvaruju i Autopromet, nekoliko ugostitelja i trgovaca te desetak lokalnih OPG-a s područja Slunja, Plaškog, Ogulina i Duge Rese.
Uz Modem, svojevrsna medijska zvijezda ovih je dana postao i naš blagi, dobri, vječno vedri i nasmijani svećenik, velečasni Mile Pecić. Njegove tople riječi o mladim ljudima koje već nekoliko dana susreće po Slunju i s kojima se družio na festivalu u Primišlju iznenadile su i oduševile brojne novinare, a nesumnjivo su pridonijele i slici o Slunju kao mjestu gostoljubivih domaćina, tolerancije i poštivanja drugih i drugačijih. Eh, još da znaju koliki je vlč. Pecić zaljubljenik u fotografiju, koliki je promicatelj ljepota slunjskoga kraja i koliko je vrijedan i strpljiv kroničar našeg grada, dobri duh Slunja i njegove okolice…
Medijski je nešto manje zanimljiv, ali podjednako atraktivan bit će i jubilarni 10. motosusret MK Poskoka. Sve je bilo spremno već u srijedu, jučer su se poskoci odmarali, a već danas počinje vrlo bogat dvodnevni program – uz grupe Wanted i Whips & Chains. Sutra, u subotu, nakon podjele gulaša bajkerima u 16.30, slijede od 17.00 defile, koji već godinama na ulice dovodi stotine i stotine Slunjana i njihovih gostiju, pa zatim sexy pranje motora, Slainte ol friend, Majke i Fiasko. Iz godine u godinu slunjskim poskocima u goste dolazi sve više prijatelja, a ove godine čini se da će biti srušeni svi rekordi.
Ovotjedna zbivanja zaključit će u nedjelju šesti Kros Milana Neralića. Uz slunjske sportaše i ljubitelje trčanja, ove godine vjerojatno će nam se pridružiti i članovi susjednog, prijateljskog Atletskog kluba Plitvice. Uveličat će se time još uvijek skromna manifestacija kojom slunjska sportska zajednica podsjeća na tog prvog Hrvata osvajača olimpijske medalje u Parizu 1900. godine, rođenog Slunjanina.
Idući tjedan bit će još bogatiji, očekuje nas nekoliko sportskih događaja, svečana sjednica Gradskog vijeća, Izložbeni korzo s četrdesetak izlagača, 15-ak KUD-ova, a vrhunac ovogodišnjih Dana Grada Slunja bit će veliki koncert Marka Parkovića Thompsona i kulturno-umjetnički program prije njega na kojem će pred 15-20 tisuća posjetitelja nastupiti i brojni slunjski KUD-ovi, pjevači, recitatori, pjesnici… Slika o Slunju u medijima i cijeloj Hrvatskoj, o njegovoj žrtvi i doprinosu u Domovinskom ratu, ali i o njegovim ljudima,  ljepotama i turističkim potencijalima nakon idućih desetak dana bit će puno bogatija i puno jasnija nego ikad prije.