prof. Nikola Živčić 1960 – 2017

0
1044

In Memoriam

prof. Nikola Živčić 1960 - 2017

OPROŠTAJNI GOVOR NA POGREBU NIKOLE ŽIVČIĆA (Slunj, 4. rujna 2017., 17:00 h)

Kad smrt dođe nekome mladome, to je kao strašan brodolom. Kad smrt dođe nekome vrlo starom, to je kao uplovljavanje u sigurnu luku. No što kad neumoljiva smrt dođe ovako u sredini, nekome zrelom, s puno iskustva, ali još u naponu snage? Nekome tko je puno napravio, ali je još mnogo toga mogao ostvariti da nam ga iznenadna smrt nije oduzela?

Dragi prijatelju, imenjače, rođače…, tražeći da se danas u ime kolega i čitave zajednice oprostim od tebe, rekli su da je to zato jer smo bili bliski i dugo smo surađivali. Ali, svi smo bili s tobom bliski i usko surađivali, jer ti si bio neizostavan i nezamjenjiv dio svakog segmenta našeg kulturnog i društvenog života, svakog segmenta turističkog razvoja našega kraja, ali i svake sitne, male lijepe ili tužne situacije svakog pojedinca u ovom gradu. Teško je nabrojati sve sfere tvoga djelovanja u Slunju, kroz rad ustanova koje si vodio, Knjižnice i čitaonice Slunj i Pučkog otvorenog učilišta Slunj, kroz rad Zajednice športskih udruga Grada Slunja, čiji si bio predsjednik, kroz članstvo i aktivno djelovanje u udrugama, za koje si nesebično davao sve što si najbolje mogao dati  i čiji si bio administrator stranica na društvenim mrežama. A sve to od 2011., kad si prihvatio poziv tadašnjeg gradonačelnika i vratio se pun iskustva, elana i planova u svoj rodni Slunj. Odmah po dolasku izdao si Poetsku fotomonografiju Rastoka, u koju si utkao fotografije nastale tvojim prijašnjim neumornim radom, kao i fotografije  i stihove tvojih prijatelja, koji su Slunj zavoljeli preko tebe, preko tvog entuzijazma. Uslijedio je turistički vodič te razglednice Slunja, zatim prezentacija Slunja na svim društvenim mrežama, kroz otvaranje stranica svih ustanova i udruga.

 

Poseban si doprinos dao slunjskom športu.  Kao nogometaš NK Slunja u svojim najranijim športskim danima započela je tvoja strastvena ljubav prema športu.   Pod tvojim vodstvom, slunjski šport doživio je procvat, podignut je na višu razinu, ostvareni su brojni projekti, koje si zajedno sa izvršnim odborom Zajednice športskih udruga Grada Slunja pripremao i realizirao, čime si klubovima priskrbio opremu, kao i kombi vozila i brojne športske radosti.

Tvoj rad bio je usmjeren na ljubav, pažnju i dobrotu koja će se podijeliti s drugima i kao takav ćeš ostati u našim sjećanjima.

Tvoj životopis uistinu je bogat: korektor i lektor u izdavačkim poduzećima Globus, Mozaik knjiga, Večernji list, tjednicima Arena i Danas, urednik u časopisima Auto blic, Teen, Moja tajna i Moja sudbina, magazinu Životi i brojnim drugima; vanjski suradnik Leksikografskog zavoda u izradi rječnika Hrvatskog jezika i vanjski suradnik lektor u Časopisu za suvremenu povijest Hrvatskog istituta za povijest, lektor i redaktor vanjski suradnik u novinama i časopisima Business.hr, Elle decoration, Auto motor i sport, Lastauto omnibus, Terenci, Autosvijet i brojni drugi nakladnički, urednički, redaktorski i lektorski poslovi na kojima si bio tražen i koje si predano radio.

Kao suradnik bio si inteligentan, ozbiljan, marljiv, pedantan i zahtjevan. Uvijek si imao svoje mišljenje i stav i bio spreman boriti se za njega.

 

Posebno ističemo tvoj doprinos u Domovinskom ratu. Uključivši se u tenkovsku postrojbu,  sudjelovao si na Dubrovačkom i drugim bojištima kao tenkista, na što si bio izuzetno ponosan. Ali najveći doprinos u Domonskom ratu dao si perom, pišući za mnoge časopise, a posebice kada si sa Slunjanima u progonstvu osmišljavao i provodio razne društvene aktivnosti te  kao lektor i urednik zavičajne publikacije “Riječ Slunjska” okupljao slunjske studente i kroz pisani zapis ih ujedinjavao te za buduće naraštaje ostavio neprocijenjiv doprinos.

 

Pored svog predanog rada  u brojnim ustanovama, udrugama, medijima i svemu što si radio za druge, izuzetno si bio požrtvovan za svoju obitelj, boležljivu suprugu Mirjanu, kojoj si posljednje trenutke života nastojao učiniti manje bolnima i s čijim si kćekrama Dorom i Mateom dijelio tugu za majkom. Izuzetno pažljiv bio si prema najmilijima, majci  Jeleni, ocu Peri, bratu Mili i njegovoj supruzi Elizabeti, a posebnom ljubavlju obasipao si nećake, Miline sinove Filipa i Lovru, koji su te voljeli nekom posebnom ljubavi.

 

Dok ovako prerano odlaziš i ostavljaš nas, mnogi tvoji nebrojeni planovi će ostati neostvareni. Teško će netko moći ih ostvariti u toj mjeri i s takvom  neizmjernom ljubavlju prema svom Slunju, koji je bio i tvoja najveća i posljednja ljubav, ljubav koju si zdušno i ponosno prenosio na sve svoje prijatelje, poznanike i sve ostale s kojima si bio u doticaju.

Jedan je pjesnik rekao da smrt zapravo ne postoji jer ljudi umiru samo kad ih svi zaborave. Ti ne moraš brinuti. Tvoji najmiliji, tvoji kolege, suradnici i prijatelji nikad te neće zaboraviti. Ostat ćeš nam u sjećanju kao oličenje iskrenosti i poštenja, tih, skroman i nenametljiv ali uporan, plodan i sveprisutan.
Tvoj staloženi lik, duboki glas i tvoje žive oči, napola skrivene okvirom naočala, zauvijek ćemo zadržati u sjećanju. Pamtit ćemo te kao osobu sitog rasta ali ogromnog srca koje je svom svojom snagom, pa čak i posljednji otkucaj dalo, za svoj rodni Slunj.

 

Rekao si jednom da je dužnost svih nas koji smo imali sreće roditi se u ovom prelijepom gradu, vratiti mu taj dug svojim radom i promicanjem njegove ljepote. Mogu samo reći da si ti svoj dug preplatio i zadužio sve nas da tvojim primjerom pokušamo nastaviti gdje si stao.

 

Dok mi ovdje plačemo i tugujemo ožalošćeni tvojim odlaskom, siguran sam da na nebu vesele tvom dolasku jer takvu veličinu poput tvoje svatko želi u svojoj blizini. I ako kojim slučajem gore na nebu nemaju svoj portal i facebook stranice, tvojim dolaskom će ih zasigurno dobiti.

Dragi Nikola, neka ti je vječna hvala i slava, bila je neizmjerna čast dijeliti s tobom ovozemaljske dane.

Zbogom, do nekog idućeg susreta, na nekom pravednijem mjestu.

 

U ime svih nas iskrena sućut tvojoj ožalošćenoj obitelji!