SLUNJSKA VRTLARICA Dobra zimnica unatoč velikoj suši

0
184

Piše: Paulina Cindrić / Foto: Joso Cindrić
Drage vrtlarice i vrtlari, već dugo nismo imali ovako sušnu i vruću vrtlarsku sezonu. Neprestano se čudim snazi biljaka, njihovoj upornosti i želji za opstankom jer, unatoč minimalnim količinama vlage ove godine, uspjeli smo spremiti pozamašnu zimnicu.
Riječ je o kiseljenju cikle i krastavaca. Korijen cikle idealan je za kiseljenje upravo u lipnju i srpnju. Tada je još mlad, nema razvijene konce i pun je šećera i koncentriranih minerala i vitamina. U ovakvim sušnim godinama okus cikle još je bolji. Zato je krajnje vrijeme da je uberete i ukiselite. Postoji izvrstan recept od kojeg će vaša kisela cikla biti izvrsnog okusa koji će obožavati i djeca.
Nakon branja korijen cikle operemo i u ljusci skuhamo. Ohlađenu ciklu ogulimo i narežemo na ploške, stavimo ih u staklene teglice, prelijemo otopinom za kiseljenje, dobro zatvorimo poklopcima i pasteriziramo. Pasterizacija se može obaviti kuhanjem u velikom loncu ili u pećnici. Mi koristimo metodu pasterizacije kuhanjem u loncu. Postupak je sljedeći: u veći lonac na dno stavimo kuhinjske krpe ili male letvice da pune staklenke ne bi bile u kontaktu s dnom lonca jer bi to moglo uzrokovati pucanje tegle. U lonac zatim složimo pripremljene staklenke, ulijemo vode dva prsta od vrha i dovedemo do vrenja. Važno je da tekućina u staklenkama kratko prokuha. Zatim maknemo lonac s vatre i ostavimo hladiti staklenke u vodi u kojoj su se kuhale (ne vadimo ih), da bi pasterizacija bila potpuna.
Otopina octa kojom prelijevamo povrće radi se po sljedećoj recepturi:
3 litre vode
1 litra alkoholnog octa (Kisko)
8 jušnih žlica soli (punih)
16 jušnih žlica šećera (punih).
Sve sastojke promiješamo dok se sol i šećer ne otope. Tu otopinu koristimo za sve vrste povrća (krastavce, papriku, kupus…)  i pokazala se najfinijom od svih. Tim receptom kiselili smo jako puno krastavaca i svaki put kada smo ih brali (svakih 5-6 dana) pitala sam se kako su narasli jer ih nismo zalijevali.
Pripremanje ove zimnice nije bilo lako zato što smo morali pasterizirati na ovim visokim temperaturama, ali zato će užitak tijekom zime biti još veći.
Do sljedećeg puta, srdačan vrtlarski pozdrav!