SLUNJSKA VRTLARICA Vrijeme je za berbu aronije i sadnju novih grmova

0
113

Piše: Paulina Cindrić / Foto: Lucija Cindrić
Drage vrtlarice i vrtlari, vrućina je makar privremeno popustila pa smo i biljke i mi malo odahnuli. Sada je pravo vrijeme za berbu plodova aronije. Aronija je posljednjih deset godina postala veliki hit zbog nevjerojatnih ljekovitih svojstava zrelih plodova, jednostavnog uzgoja, ali i atraktivnog izgleda. Prije četiri godine posadila sam dva grma koja su sada u punom rodu. U proljeće cvjeta bijelim sitnim cvjetovima, ljeti je puna plavih bobica, a ujesen joj lišće poprima krasne narančastocrvene nijanse.
Plodovi aronije za berbu trebaju biti tamnoplavi. Beru se ručno, ali lako ih je pobrati jer su u grozdićima, a grmovi nisu preveliki pa su plodovi dostupni sa svih strana, čak i djeci. Od tih ljekovitih plodova mogu se napraviti izvanredan sok i džem uz dodatak manje količine šećera, ali sva ljekovita svojstva aronije zadržat ćete i zamrzavanjem bobica jer je to njihovo prirodno stanje. Naime, aronija potječe iz hladnih azijskih predjela, podnosi vrlo niske temperature i u prirodnom staništu zrele bobice aronije se zamrznu. Iako cvjeta već u travnju, cvjetovi su potpuno otporni na mraz pa joj ovogodišnji kasni mrazevi nisu naštetili.
Aronija loše podnosi jedino sušu pa je u doba velikih vrućina i razdoblja bez kiše svakih petnaestak dana treba dobro zaliti. I mala okućnica ima mjesta za jedan grm aronije čija ljekovitost, ljepota i jednostavnost uzgoja čine odlične razloge za uživanje u toj biljci. Plodove aronije jako vole i ptice pa grmove svakako prekrijte zaštitnom mrežom. Vrijeme berbe je krajem srpnja i u kolovozu, a za petnaestak dana možete saditi nove grmove, pa svakako učinite sebi i svojoj obitelji uslugu i posadite barem jedan grm aronije.
Do idućeg puta srdačan vrtlarski pozdrav!