Slunjski planinari na Veliku Gospu na Velikom Rujnu i u Velikoj Paklenici

0
114

Na ovogodišnji blagdan Velike Gospe deset članova Planinarskog društva Melnica odlučilo je poći do crkve Gospe Velikoga Rujna, svetišta Majke Božje na velikoj velebitskoj visoravni na 900-tinjak metara nadmorske visine, dugoj oko sedam i širokoj oko kilometar do kilometar i pol. Nakon sedam kilometara uspona asfaltnom cestom iz Starigrada Paklenice i još sedam makadamskom “Rojsovom cestom” stigli su do tog zavjetnog svetišta svih hrvatskih planinara, na kojem su se susreli i s ličkim planinarima koji su do Velikoga Rujna stigli preko Velebita, nakon osam, odnosno 12 sati hoda.
Nenadano su se slunjskim planinarima ukazale čast i prigoda da kao uspomenu s Velikoga Rujna i svetkovine Gospe Velikoga Rujna imaju zajedničku fotografiju s nadbiskupom zadarskim mons. Želimirom Puljićem, koji je predvodio misu i procesiju na Velikom Rujnu.
Pri povratku s Velikoga Rujna Melničani su svratili i u Veliku Paklenicu, prošetali dijelom staze te ušli i u Podzemni grad Paklenice.
Taj pohod na Velebit bio je posljednji prije proslave četvrte obljetnice osnivanja Planinarskog društva Melnica, koja će biti u subotu 2. rujna, a na koju Melničani pozivaju sve svoje prijatelje planinare. Ove godine, kako najavljuje dopredsjednik PD Melnice Mile Bijonda Kika, druženje će započeti okupljanjem ispred Pučkog učilišta u Slunju kod gradskog parka od 9.30 do 10 sati, gdje će se obaviti registracija, uplatiti kotizacija za ručak, piće dobrodošlice, pozdravni govor… Nakon toga se ide kroz Slunj do Rastoka, gdje počinje Staza šume i vode. Nakon usputnog razgledanja Rastoka planinari će se preko pontonskog mosta na Korani, pokraj Napoleonovog magazina, starog grada Slunja i preko Moćanovog mosta uputiti uzvodno uz Slunjčicu sve do njenog vrela u mjestu Slušnici. Staza je lagana za hodanje i ne trebaju nikakve “visinske pripreme” da je prohodaju svi koji to požele, a dovoljna je samo osnovna planinarska oprema i dobra volja. Četiri sata bit će sasvim dosta da se polako prijeđe taj oko šest i pol kilometara dugi dio staze, a nakon razgledanja vrela Slunjčice druženje će se nastaviti u lovačkoj kući LD Korana iznad izvora. Tu će već čekati ručak, piće, veseli tamburaški sastav Krivi dur, a ni ove godine, najavljuju Melničani, neće izostati ugodna iznenađenja. Svi zainteresirani za sudjelovanje u malo ranijoj proslavi četvrtog rođendana Planinarskog društva Melnica mogu se do 30. kolovoza javiti na telefonske brojeve 098 365 507 (predsjednica Jasna) ili 098 440 684 (dopredsjednik Kika). Svi ste dobrodošli, poručuju Jasna i Kika.