Sutra u 9 ujutro – masažom i vježbama protiv reume i išijasa

0
124

Sutra je četvrtak, sajmeni dan u Slunju i bit će to opet dan zanimljiviji od ostalih šest u tjednu. No, sutrašnji će dan posebno interesantan biti u Dnevnom boravku za starije osobe jer je zainteresiranima Crveni križ pripremio vrlo zanimljivo predavanje uz niz praktičnih primjera kako se masažom i vježbama mogu umanjiti tegobe izazvane reumom i išijasom. Naime, Nikola Turk, predavač, rođeni Slunjanin, 88-godišnji profesor gerontokineziologije, odnosno kineziolog za treću životnu dob, izložit će sutra od 9 sati dio svoga bogatoga znanja i praktičnog životnog iskustva vezanog uz temu predavanja. Dvaput je u životu gospodin Turk i sam imao golemih problema, što ga je ponukalo da se posebno posveti reumi, išijasu te masaži i vježbama koje mogu pomoći te umanjiti ili potpuno eliminirati te tegobe. Iza njega je više od tisuću odrađenih masaža, k njemu su po tu vrstu pomoći godinama i desetljećima dolazili i mnogi uglednici pa nema sumnji da će i Slunjani moći puno naučiti.
U suradnji Crvenog križa i Pučkog učilišta, profesor Turk posjetit će Slunj i u drugoj polovici kolovoza, u vrijeme najbolje za branje ljekovitih trava, pa će svi zainteresirani tada moći s njim poći u šetnju te naučiti prepoznavati trave koje im mogu pomoći u brojnim situacijama.
Prošle godine, kad je u Slunju otvarana izložba slika Nikole Turka, jedna je česta posjetiteljica Dnevnog boravka za starije rekla:
– Znaš što? Ja takega čojeka nisam vid’la ni uživo ni na televiz’ji!
Već sutra jednim dijelom, a koncem kolovoza opet, uvjerit ćemo u to koliko je profesor Turk zaista zanimljiv i poseban i zapitati se kako to da je u svom prebogatom životu uspio biti i sportaš i slikar, publicist, pjevač i plesač, trener i sportski djelatnik, filatelist i kolekcionar, travar i maser, toliko čak da je i ovih dana iznimno zanimljiv i Hrvatskoj televiziji, na kojoj je neki dan gostovao, i Televiziji N1, za koju je snimljena i uskoro će biti prikazana emisija o njemu, o gospodinu Nikoli Turku, rođenom Slunjaninu.